Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2017 21:01 - Рус и Московия
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 5354 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 24.07.2020 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Рус

Рус (Русь), по-известна като Киевска Рус, е източноевропейска държава, просъществувала от 862 до 1139. Образувана е на територията на Стара Велика България. Това е Киевска (Черна) България, наречена Урус – Рус. Тя е заемала по-голямата част от територията на днешна Украйна и част от земите на Беларус и Русия. Самият град Киев е основан от брата на Кубрат Шамбат Кий и носи неговото име. В 884 Киев е завзет от Олег, княз на Новгород. Рус е покръстена в 988 по времето на Княз Владимир, управлявал от 978 до 1015. На територията на Рус живеят българи, останали от Стара Велика България, сармати и племената поляни, вятичи, илмени, древляни, северяни, драговичи, радимичи, кривичи, които са анти, но днес се определят като славяни и племето рус, за чийто произход се спори. Официален език на държавата след покръстването става старобългарския поради силно културно и духовно влияние от страна на България. Отначало под Рус се разбират земите на Киев, Чернигов и Переяславъл, но тя постепенно се разширява на север и изток. През ХІ век Киевска Рус вече е една от големите европейски държави. През 1139 Рус престава да съществува, разпадайки се на няколко отделни княжества. През 1242 земите на Киевска Рус са окончателно завзети от Златната орда. Наследницата на Киевска Рус се явява днешна Украйна. Гербът на Рус е българският тризъбец балтавар, който днес е герб на Украйна. 

РУС

image

Московия

За пръв Москва се споменава като селище в 1147. Тогава е незначително селище в отдалечена област, населена с угро – фински племена: мокша, чуди, мери, веси, муроми, черемиси, корси, мордви, пери, печера, литва, зимигола, норома, либ, ям, удмурти. Някъде през Х – ХІ век Рус е присъединила тази земя, която е наречена Залесие. В 1156 Великият княз на Киевска Рус Юрий Дългоруки обгражда Москва с дървени стени и ров, поради което е смятан за неин основател. Етимологията на името Москва идва от езика на племето мокша и буквално значи мръсна вода. Така се е наричала реката в блатистата област, а след това така бил наречен и града. В края на ХІ век в Залесие се създава княжество с два центъра – Ростов и Суздал, а през ХІІ век изниква още един център – Владимир. Това княжество също било населено от угро – фински племена. През 1237 – 1238 Москва била опожарена до основи и плячкосана от монголците, а жителите ѝ били избити. Градът се възстановява и така през 1263 става столица на Московското княжество, което се отделя от Владимиро – Суздалското княжество, но продължава да бъде васално на Златната орда. В 1293 Москва отново е разграбена от монголците. През 1327 хегемонията на Москва е утвърдена, след като Княз Иван І Калита разбива войските на Твер, в което сражение Москва участва на страната на Златната орда. С това Княз Иван І Калита се превръща в главен наместник на Златната орда пред останалите княжества и получава правото да събира данъци, които ежегодно биват изплащани на Ордата. През 1382 Москва е опожарена отново от един от претендентите за трона на Златната орда Тохтамъш. Чак през ХV век Златната орда се разпада на няколко ханства. Едва през 1480 Княз Иван ІІІ отхвърля зависимостта на Москва от тях. През 1571 обаче войските на Кримското ханство отново изгарят целия град Москва с изключение на Кремъл. Това става при управлението на първия московски Цар Иван ІV Грозни. Същият, който през 1552 междувременно е унищожил Казанското ханство, наследникът на Волжка България (като се нарекъл и Цар Български), и е присъединил земите му към новата голяма държава в Европа, наречена Московия. Въпреки това през ХVІ и ХVІІ век продължават междуособиците и така нареченото Смутно време. В 1610 в Москва влизат шведски войски, а през следващата 1611 тяхното място е заето от армията на Жечпосполита (Обединеното кралство на Полша и Великото Литовско княжество). През 1812 Москва е подпалена още веднъж, този път от жителите ѝ, когато Наполеон превзема града.

МОСКОВИЯ

image

Петър І

Цар Петър І е последния цар на царството, известно на света като Московия и става първият император от династията Романови на новосъздадената Руска империя. След обиколката си из Европа, Петър І вижда, че държавата му е изостанала с векове от другите страни и се решава на значителни реформи. Той управлявал от 1682 до 1696 заедно с брат си Цар Иван V, след което сам до 1721 като Цар на Московия, а от 1721 до смъртта си през 1725 вече като Император на Русия. През 1712 той премества столицата от Москва в новопостроения Санкт Петербург. Точно от Петър І започва провеждането на имперската политика на тази държава. От същата 1721 той започва да нарича царството империя и изисква всички да го наричат Русия, а не Московия. До този момент официалният държавен и църковен език в голямата страна бил старобългарския. При Петър І и особено при неговите наследници биват завоювани стотици нови земи и народи. Местното угро – финско население било превърнато в славянско, създаден бил изкуственият руски език на базата на старобългарския и местната угро – финска и тюркска лексика. Така се появил новият народ великоруси”. Истинските руси от Киевска Рус били наречени малоруси, а впоследствие и украинци. Ето как Рус станала Украйна, а Московия станала Русия.

ПЕТЪР І

image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Така е,
24.06.2017 21:58
вярно е като фактология.
цитирай
2. barin - Вярно е, laval, че Русия взе името си ...
26.06.2017 06:50
Вярно е, laval, че Русия взе името си от Киевска Рус и го прехвърли на Московското княжество, а Киевска Рус ги направи украинци. Киевска Рус пък идва от Шамбат Кий, основател на града и смятан за един от славния род Дуло. Мисля, че в моята тема за рода Дуло съм го пропуснал несъзнателно.
Поздрави!
цитирай
3. laval - Точно така е
26.06.2017 08:02
Точно така е, barin. Само съм пропуснал да кажа, че Божидар Димитров има много здраве от мене заради твърдението си, че руснаците били викинги. Той дори не знае кои "руснаци" има предвид. Днешните руснаци не са варяги, а славянизирани угро-фини.
цитирай
4. alchemist - Ако са верни почти апокрифните о...
28.06.2017 22:35
Ако са верни почти апокрифните описания на древляните, значи викингите са развалящият елемент в цялата картинка. И това продължава до ден днешен.
цитирай
5. laval - Викингите
29.06.2017 07:59
Аз смятам, че ролята на викингите (варягите, норманите) доста се преувеличава.
цитирай
6. zdravgr - Генетичния анализ
24.07.2020 00:08
На руснаците сочи повече от една трета финоугорски гени. Лесно проверимо поради генетичната разлика между двете групи.
цитирай
7. laval - Според
24.07.2020 10:02
мен би трябвало да са доста повече от една трета. Все пак основното население на тези земи са били угро - финските племена, които подробно съм изброил. Те били примесени с тюркски племена от Златната орда. Съответно и изкуствено създаденият руски език на базата на старобългарския език днес има 55% старобългарска лексика, а останалите 45% са думи с произход от угро - финските и тюркските езици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099564
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960